Vapuksi suolaiset donitsit uunissa

Makeat suussa sulavat donitsit kuuluvat perinteisesti monen suomalaisen keittiön Vapun kestosuosikeihin, näin on ollut myös meillä. Etsiessäni aina jotakin uutta ja mielenkiintoista päätin tällä kertaa kokeilla suolaista versiota näille ihanuuksille. Tässä makunystyröitä hellivä ohjeeni teille <3

SUOLAISET DONITSIT (donitsipellillä)

12 donitsia
(Taikinan kohotus yön yli jääkaapissa)

20 g tuorehiivaa
200 g jauhoja
150 g vehnä-tai spelttijauhoja
50 g perunajauhoja
1 tl sokeria
80 ml maitoa
80 ml vettä
20 g huoneenlämpöistä voita
1 keltuainen
1 tl suolaa
oliiviöljyä
chian siemeniä

Kaada kulhoon vesi, maito, hiiva ja sokeri. Sekoita kunnes hiiva on lionnut nesteeseen.
Sekoita jauhot keskenään ja lisää puolet jauhoista.
Lisää keltuainen, huoneenlämpöinen voi ja sekoita hyvin.
Lisää loput jauhoista, öljy ja suola.
Sekoita taikinakoukulla n.10 minuuttia.
Laita taikina jääkaappiin ja anna levätä yön yli.

Seuraavana päivänä:
Laita uuni kuumenemaan 180 C
Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa 12 osaan. Pyöritä palloiksi, tee sormella reikä keskelle ja laita kohoamaan donitsipellille, kunnes taikina on kaksinkertainen.
Öljyä donitsit sudilla ja ripottele päälle chian siemeniä.
Paista n.15 minuuttia, anna jäähtyä.

SUOLAISET DONITSIT 24KPL

Suolaiset donitsit 24 kpl
Jos haluat tehdä taikinan saman tien, tässä helppo ohje:

500 g vehnäjauhoja
260 g vettä
10 g suolaa
30 g oliiviöljyä
25 g hiivaa
½ tl sokeria

Lämmitä uuni 200 C
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja lisää sokeri.
Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita taikinakoukulla, lisää öljy ja suola.
Peitä kulho leivinpaperilla ja liinalla.
Anna taikinan kohota muutama tunti lämpimässä.
Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa 24 osaan. 
Pyöritä palloiksi, tee sormella reikä keskelle ja laita kohoamaan donitsipellille.
Öljyä donitsit sudilla ja ripottele päälle chian siemeniä.
Paista n.15 minuuttia, anna jäähtyä.

Täytteeksi sopivat monenlaiset suolaiset vaihtoehdot.
Meidän donitseissamme oli paistettua tofua (marinoitu).
Porkkanaa ja zucchinia ohuina suikaleina.
Cashew-pähkinäkastike.
Avokadon siivuja.

MARINADI TOFULLE & CASHEWKASTIKE

Marinadi tofulle:
3 rkl hienoksi raastettua inkivääriä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl limen raastettua kuorta
1 rkl limen mehua
2 tl hunajaa
1 rkl Srirachaa (tulinen chilikastike)
1 murskattu valkosipuli

Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita, tarkista maku.
Leikkaa tofu n. 400g siivuiksi ja anna sen marinoitua jääkaapissa yön yli tai vähintään 2 tuntia.

Cashew kastike:
180 g cashewpähkinöitä
kiehuvaa vettä
1,2 dl kylmää vettä
1 tl hunajaa
1 valkosipulinkynsi leikattuna pieneksi
2 rkl soija kastiketta
0,7 dl sitruunan mehua

Laita cashewpähkinät kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että peittyvät. Anna seistä 20 minuuttia.
Laita muut aineet mixeriin, lisää huuhdotut cashewpähkinät ja sekoita niin kauan, että siitä tulee tasainen ja pehmeä kastike.
Säilyy jääkaapissa kolme päivää. 

Buon appetito,
Cristina


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp