Kaikki keittiöveitsistä

Veitset ovat kokin tärkein työväline. Ammattikokit kantavat mukanaan omia veitsiään veitsilaukuissa ja ammattikeittiössä onkin sanomaton sääntö, että toisen veitsiin ei saa koskea. Mutta, yhtä lailla kotikeittiöissä myös kotikokeille veitsi on keittiön yksi tärkeimmistä työvälineistä. Oikeanlainen veitsi tuo turvallisuutta ruoanlaittoon sekä antaa myös omanlaista itsevarmuutta kokkailuun. 

Keittiöveitsien valintaan, käyttöön ja hoitoon on syytä hieman paneutua. Veitset ovat keittiössä pannujen ohella usein ne arvokkaimmat hankinnat mutta myös ne työvälineet, joita hoitamalla ja säilyttämällä oikein pysyvät hyvinä vuodesta toiseen (Psst! lue lisää paistinpannujen valinnasta täältä). 
Veitsien kanssa pätee myös sama neuvo kuin paistinpannujen kanssa: panosta laatuun. Laadukkaan veitsen tunnuspiirteitä ovat valmistusmateriaali, muotoilu, kestävyys ja hinta. Korkea hinta kertoo veitsen monivaiheisesta valmistuksesta sekä usein käsityönä tehdystä veitsestä ja hyvistä materiaaleista. Laatuveitsen saa myös aina teroitettua uutta vastaavaksi. 

Kuten muissakin hankinnoissa, valintaan vaikuttaa käyttäjän mieltymys. Alla muutamia asioita joita kannattaa huomioda päätöstä tehdessä:

  • on tärkeää, että veitsi tuntuu hyvältä kädessä. Kahva on oikeanlainen, ei liian iso eikä liukas. 
  • veitsen paino täytyy olla sopiva, ei liian kevyt eikä liian raskas. Jos keittiöstä löytyy monta kotikokkia, kannattaa valita veitsi, joka sopii kaikille tai on helposti muokattavasti esim. irtopainojen avulla omaan käyttöön sopivan painoiseksi. Tässä tapauksessa tutustu Pro Balance -sarjaan
  • veitsen terän ja kahvan välillä täytyy olla hyvä tasapaino, myös tämä ominaisuus vaikuttaa siihen, miten veitsi istuu omaan käteen 
  • käden täytyy päästä asettumaan hyvin mahdollisimman lähelle terää

MITÄ VEITSIÄ KEITTIÖÖN KANNATTAA VALITA? 

Kotikeittiöstä olisi hyvä löytyä 3–5 erilaista veistä: 

  • Kokkiveitsi: keittiön tärkein veitsi on kokkiveitsi. Kokkiveitsiä on eri kokoisia, terien koot vaihtelevat usein 14 cm – 21 cm välillä. Kokkiveitsellä viipaloit, hienonnat, pilkot tai leikkaat isommatkin kasvikset, vihannekset ja lihat.  
  • Leikkuuveitsi / fileerausveitsi: näiden veitsien terät, erityisesti fileerausveitsen, ovat kapeampia ja joustavampia. Näiden veitsien avulla saa helposti irrotettua esim. kalafileen nahasta, mutta veitset toimivat erinomaisesti myös lihan leikkaamiseen silloin kuin haluat esim. ohuita siivuja. 
  • Sahalaitainen leipäveitsi: leipäveitsi on erinomainen kovakuoristen leipien leikkaamiseen. Hyvällä leipäveitsellä ei tarvitse painaa leikatessa vaan leivän saa leikattua vaivattomasti sahaamalla kevyesti
  • Juures- tai vihannesveitsi: näitä veitsiä voit käyttää kuorimiseen tai tarkempaan työskentelyyn kuten pienten vihannesten ja hedelmien kovertamiseen tai leikkaamiseen. On olemassa erikseen myös sahalaitaisia tomaattiveitsiä, mutta hyvällä ja terävällä veitsellä leikkaat tomaatitkin helposti. 
  • Yleisveitsi: tähän tarkoitukseen sopii hyvin esim. japanilaistyylinen Santoku-veitsi. Sana Santoku tarkoittaa ”kolme käyttötapaa” eli Santoku-veitsi toimii ruoan leikkaamiseen, pilkkomiseen ja paloitteluun.  Santoku-veitsissä on hieman leveämpi terä ja esimerkiksi pienempi 13 cm Santoku-veitsi istuu upeasti siroonkin käteen. Santoku-veitsen terässä olevat urat estävät raaka-aineiden tarttumisen, joten tämä on mainio työväline esim. perunan leikkaamiseen. 

VEITSEN HUOLTAMINEN

Älä anna veitsen tylsyä vaan teroita sitä tarpeen mukaan riippuen käytön määrästä. Terävällä veitsellä on mukavampaa, turvallisempaa ja vaivattomampaa työskennellä. Terävä veitsi leikkaa juuri siitä mistä haluat kun taas tylsän veitsen kanssa tulee usein käytettyä tarpeetonta voimaa jolloin veitsi saattaa ”hypätä” leikattaessa. Veitsen teroitukseen on muutamia vaihtoehtoja, kuten klassinen veitsenteroitin, hiomakivi tai timanttipuikko. Veitsenteroittimen kulmasäätimellä saat myös pidettyä veitsen kulman oikeana. Lue lisää veitsen teroittamisesta täältä.

HUOMIOI MYÖS NÄMÄ ASIAT

Myös leikkuulaudalla on merkitystä sillä vääränlainen leikkuulauta tylsyttää veitsen. Käytä mielellään puisia tai laadukkaita muovisia leikkuulautoja, ne ovat veitsiystävällisiä. Painava puulauta on myös turvallinen, sillä se pysyy tukevasti paikallaan. Kivi- tai lasialusta tylsyttää veitset. 

Veitsiä ei tulisi pestä asianpesukoneessa vaan ne pitäisi pestä aina käsin saippualla ja tiskiharjalla. Veitset on hyvä kuivattaa liinalla heti pesun jälkeen. Astianpesukone tylsyttää veitset, sillä ne saattavat osua toisiinsa.

Laadukkaat veitset valmistetaan metalliseoksista joiden ominaisuuksia jalostetaan eri menetelmin. Näitä on esimerkiksi takominen, lämpö- ja kylmäkarkaisu, hionta ja viimeistely. Näin terään saadaan juuri halutut ominaisuudet kuten notkeutta tai jäykkyyttä, terävyyden pitoa, kimmoisuutta ja kestävyyttä syöpymistä vastaan. Tällaisia ominaisuuksia ei saada teräsnauhasta leikattuihin, täysin ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin veitsiin. Veitsiteräksestä valmistettuihin veitsiin lisätään kromia hiilipitoisuuden laskemiseksi, mikä puolestaan vähentää veitsen ruostumismahdollisuutta. Koska veitsi ei kuitenkaan ole täysin ruostumattomasta teräksestä valmistettu, saattaa siihen syntyä ruostejälkiä, jos veitsi on märkänä liian pitkään. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut veitset tylsyvät nopeammin ja niitä on vaikea saada uudelleen teräväksi sillä ruostumaton teräs on “sitkeä”. 

Älä laita veitsiä pyörimään irrallisina samaan laatikkoon. Tämä kuluttaa veitsiä. Säilytä niitä laatikoihin tarkoitetuissa tukeissa, pöydällä olevissa veitsitukeissa tai veitsimagneeteissa. Kuljeta veitsiä turvallisesti veitsilaukussa.

Hyvä veitsi on kuin nainen: terävä ja vahva, ja sitä on kohdeltava kunnioitettavasti 😉


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp