Parsarisotto

Nyt on parsa-aika parhaimmillaan, joten minun oli pakko päästä tekemään parsarisotto!

Risotto kuuluu meidän perheen vakio herkkuihin. Muistelen, miten keväällä italialainen isoäitini loihti meille sunnuntaisin täyteläisen ja pehmeän parsarisoton.

Vaikka ihan vielä kotimaisia parsoja ei ole saatavilla, halusin tuntea alkavan kevään merkkejä myös keittiössäni.

Muutamilla vinkeillä saat tehtyä kotona niin hyvän risoton, että luulet olevasi Italiassa, lempi ravintolassasi 🙂

Vinkki: Riso carnaroli tai riso vialone nano ovat parhaimpia risottoriisejä. Suu tuntuma jää juuri sopivaksi, ei liian kova eikä liian pehmeä, sopivasti al dente!

Parsarisotto

4 henkilölle tarvitset:
300g parsaa
300g risottoriisiä
1 l kasvislientä
1dl valkoviiniä
2 pientä salottisipulia 
2 rkl voita
5 rkl parmesaania
suolaa
mustapippuria

Parsat:
Kuori parsat ja poista puumainen tyvi. 
Keitä parsoja suolavedessä n. 3minuutin ajan. 

Vinkki! Parsat kypsyvät myös uunissa, pellillä. 
Kuori parsat ja poista puumainen tyvi. 
Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. 
Kypsennä parsat 170 C uunissa 10-15 minuuttia.

Leikkaa kypsennetystä parsasta nuput talteen koristelua varten ja leikkaa varresta sentin paloja, joita lisäät lopuksi risoton joukkoon. Myös muutamaa kokonaista parsaa voit käyttää koristeluun.

Risotto:
Kuumenna kasvislientä erillisessä kasarissa.
Pilko sipulit ja freesaa ne öljyssä ja voissa korkeareunaisessa pannussa. 
Lisää risottoriisi ja paahda minuutin verran kovassa lämmössä, kunnes riisi on läpikuultavaa. Tämä on tärkeä vaihe, se estää riisin pinnan ylikypsymisen. Sekoita koko ajan.
Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin sekoittaen, kunnes se on kokonaan imeytynyt.
Lisää kuuma neste joukkoon vähän kerrallaan ja toista niin kauan, että saat pehmeän ja täyteläisen koostumuksen. Tähän menee n.15-20 minuuttia.
Lisää parmesaania.
Mausta lopuksi mustapippurilla.

Vinkki: Nokare voita lopuksi kirkastaa ja pehmentää maut.

Tarjoa kypsien parsojen kanssa.

Jos sinulla on kaapissa muita ihania vihanneksia, laita ne parsojen viereen uunipellille.

Meidän jääkaapista löytyy yleensä kukkakaalia, se säilyy hyvin ja siitä pystyy tekemään erilaisia lisukkeita. Se sopii erinomaisesti esim. keittoihin, linssin, salaatin ja vihannesten kaveriksi.
Mausta kukkakaali kulhossa öljyn, chilijauheen, suolan ja pippurin kanssa. Lisää auringonkukansiemeniä, pinjansiemeniä ja kurpitsansiemeniä. Paista uunissa parsojen kanssa.

Nauti pohjois-Italialaisen Lugana-valkoviinin kanssa.

Buon appetito!
Cristina


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp