Jouluvalmistelujen aika: havukranssi & kuivatut appelsiinit

Joulukuu ja nyt viimeistään on todellakin luvallista asettua joulun lumoon!

Jouluvalot, juhlavat koristelut ja joulumusiikki ovat ruoan lisäksi tämän vuodenajan ehdottomasti parasta antia. Moni kantaa kuusenkin jo sisälle saadakseen kotiinsa ihanan joulun tuoksun.

Myös kuivatut appelsiinin viipaleet tuovat ihanasti väriä ja tuoksua jouluiseen kotiin. Voit laittaa ne esille sellaisenaan vadille, koristella niillä kranssit, asetella ne kauniisti joulupöydän kattaukseen, viimeistellä lahjapaketit ja kuusikin saa oksilleen vähän erilaisen lisän niitä käyttämällä.

Kuivatut appelsiinit

Tarvitset:
Appelsiineja (määrä tarpeen mukaan)
Terävän veitsen
Leikkuulaudan
Talouspaperia
Uunipellin ja leivinpaperia

Kuumenna uuni 75–100 asteiseksi. Viipaloi appelsiinit noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne talouspaperin päälle. Taputtele toisella paperilla varovasti nestettä pois, näin nopeutat myös kuivumisprosessia. Asettele sen jälkeen ne vieri viereen leivinpaperille.

Kuivata viipaleita uunin keskitasolla noin 5–6 tuntia, kunnes appelsiinit ovat saaneet pintaansa väriä ja kuivuneet. Voit käännellä viipaleita välillä, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Jos teet viipaleet valmiiksi ennen joulukiireitä, säilyvät ne parhaiten paperipussissa, kuivassa paikassa.

Jouluinen kranssi on helppo tehdä ja ohjetta voi helposti muokata mieleisekseen. Esimerkiksi puolukka sopii täydellisesti ohuempiin, kevyempiin kransseihin. Havut, kuten kuusi ja mänty sopivat muhkeampiin, runsaampiin kransseihin. Sypressi, erilaiset eukalyptukset ja mustikanvarvut toimivat myös kauniina lisänä. Ja luonnosta voit löytää vielä muita ihania tarkoitukseen sopivia materiaaleja. Varaa kaikki kranssin tekoon tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet käden ulottuville. Käytä kranssinpohjana valmista metallirengasta tai itse oksista tekemääsi rengasta.

Jouluinen havukranssi

Tarvitset:
Havut ym. materiaalit mielesi mukaan
Pohjaksi tarvitset napakan metallirinkulan, voit myös vääntää esim. pajusta sopivan pohjan
Puolalankaa (Paksuus materiaali valintojen mukaan)
Terävät leikkurit
Kuumaliimaa esim. appelsiiniviipaleiden tai käpyjen liimaamiseen

Varaa kaikki kranssin tekomateriaalit/tarvikkeet käden ulottuville. Käytä kranssinpohjana valmista metalli rengasta tai itse oksista tekemääsi rengasta.

Leikkaa sopivan kokoisia oksia valitsemistasi materiaaleista, puolukka käy melkein sellaisenaan, koska on valmiiksi sopivan mittaista. Tee niistä 2–3 oksan nippuja. Lyhyemmillä oksilla kranssista tulee tiiviimpi ja ns. säntillisempi, pidemmät oksat tekevät siitä ilmavan rennon.

Rautalangan pää tulee kiinnittää tiukasti kranssipohjaan. Näin aloitus pysyy hyvin paikallaan. Tämän jälkeen lisää tekemäsi pienet niput yksi kerrallaan rautalankaa niiden ympäri kieputtaen. Kaksi napakkaa kierrosta riittää kunkin nipun ympärille. Rautalankaa ei kannata katkaista välillä, vaan kiinnitä kaikki niput samalla langalla. Kiinnitä niput mahdollisimman tasaisesti pohjan päälle (myös sivuille, jos pohja on paksu), jotta se peittyy kokonaan. Pidä rautalanka mahdollisimman tiukkana koko ajan.

Kun kranssi on valmis ja lopettelet sen, sido rautalanka tiukasti. Tässä kohtaa voit myös kiepauttaa langasta ripustuslenkin kranssin taakse.

Valitsemasi koristeet voit kiinnittää rautalangalla tai kuumaliimalla, vähän niiden koosta riippuen. Kuumaliima toimii hienosti esim. appelsiinien kiinnitykseen.

Ihana kranssi on nyt valmiina, joko itselle tai kauniina lahjana hyvälle ystävälle ❤

Nautinnollista joulun odotusta!


Kirjoittaja Cristina Moborg on italialais-suomalainen foodisti, HEIROLin toinen yrittäjä, sekä neljän aikuisen lapsen äiti. Ruoanlaitto on Cristinalle intohimo ja tapa osoittaa pohjatonta rakkautta läheisille. Taiteellisen Cristinan luovuus näkyy myös ruoanlaitossa – lopputulos on kaunis vaikka matka on välillä hieman sotkuinen. Seuraa Cristinan keittiömatkaa Instagramissa.

Lue lisää HEIROLin tarinasta täällä.


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp