Kanttarelli-viikunapiirakat

Parhaillaan on menossa ne muutamat herkulliset viikot, kun viikunat ja kantarellit ovat yhtä aikaa sesongissa. Sienien sesonki kestää hieman pidempään, mutta tuoreiden viikunoiden kohdalla todella puhutaan viikoista. Yhdistin piirakoissa nämä kaksi – metsiä pullollaan olevat kantarellit ja mehukkaat, syvän violetin väriset viikunat.

Rapean piirakan sisällä on kermainen sienitäyte, jossa on kantarellien mausteena mustakaalia ja timjamia. Viikunasiivut paistuvat uunissa makeiksi ja valmiiden piirakoiden päälle lusikoidaan vielä hieman hunajaa tasapainottamaan makuja. Tarjoile lämpimät piiraat raikkaan vihersalaatin kera!

Kanttarelli-viikunapiirakat

4 pientä piirasta
Aktiivinen: 30 min
Passiivinen: 60 min

Piirakkataikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Ripaus hienoa merisuolaa
1 dl maustamatonta soijajogurttia
125 g (vegaanista) voita
(1-2 rkl kylmää vettä)

Täyte:
1 ½ dl cashewpähkinöitä
½ dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl paahdettua sipulirouhetta
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 l tuoreita kantarelleja
¾ dl kuivaa valkoviiniä
4 mustakaalin lehteä
2 rkl oliiviöljyä
Merisuolahiutaleita
Mustapippuria
1 ½ dl kaurakermaviiliä
Pieni nippu timjamia
4 viikunaa
2 rkl hunajaa

Liota cashewpähkinöitä runsaassa, lämpimässä vedessä puoli tuntia, jotta ne pehmenevät. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Valmista ensin piirakkataikina. Yhdistä vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe leivontakulhossa. Lisää soijajogurtti ja kylmä, kuutioitu margariini. Sekoita taikinaksi käsin, mutta älä vaivaa. Jos seos tuntuu kuivalta, lisää tilkka kylmää vettä. Muotoile taikina palloksi ja laita peitettynä puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Valmista seuraavaksi piirakkatäyte. Valuta ja huuhtele cashewpähkinät ja lisää ne, vesi, omenaviinietikka, valkosipulijauhe, paahdettu sipulirouhe ja reilu ripaus suolaa tehokkaaseen tehosekoittimeen ja sekoita pehmeäksi tahnaksi. Siirrä seos kulhoon. Pilko kuorittu salottisipuli, valkosipulinkynnet ja puhdistetut kantarellit pieniksi paloiksi. Irrota mustakaalista kovat keskirangat ja hienonna. Paahda kantarelleja ensin kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes niistä irtoaa nestettä. Lisää tilkka öljyä, salottisipulit, valkosipuli ja mustakaali ja paahda kunnes sipuli on läpikuultavaa. Mausta runsaalla merisuolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle valkoviini ja anna sen kiehua minuutti.  Kaada sieniseos samaan kulhoon cashewpähkinätahnan kanssa. Lisää joukkoon pieni nippu silputtua timjamia ja kaurakermaviili ja sekoita. Maista seosta ja lisää suolaa oman maun mukaan.

Voitele neljä pientä piirakkavuokaa. Huuhtele viikunat ja viipaloi ne siivuiksi. Kaulitse taikina jauhotetulla alustalla noin 3-5 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa siitä neljä piirakkavuokia hieman isompaa ympyrää. Painele taikinat vuokiin tasaisesti. Lusikoi keskelle runsaasti sienitäytettä. Asettele päälle viikunaviipaleita. Paista piirakoita 225 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia, kunnes niiden pinnat näyttävät paahteisilta. Anna piirakoiden jäähtyä hieman ja kumoa ne lautasille. Lusikoi päälle hieman hunajaa ja koristele tuoreella timjamilla. Tarjoile piirakat raikkaan salaatin kera ja nauti!

Psst! Voit korvata kantarellit toisella suosikkisienelläsi ja kokeile vaihtaa viikunat päärynään!

Mukavia syysretkiä!


Emilia on opintojensa ohella ruokakirjailija, intohimoinen hapanjuurileipuri ja unelmoija. Hän mielellään herää aikaisin aamulla, käy pulahtamassa meressä ja juo pitkään kahvia päiväkirjaa kirjoittaen. Aamupalat mukautuvat sesonkien mukaan ja vaihtelevat erilaisista tuorepuuroista pannukakkuihin. Päivän ensimmäisten tuntien lisäksi Emilia rakastaa suunnitella pitkiä illallisia läheisilleen ja leipoa suuria määriä hapanjuurileipiä, joita hän jakelee kaikille tutuilleen. Tutustu Emiliaan Instagramissa @emiliaaurorav


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp