Runebergintortut

Minusta on ihanaa, että Suomessa monella eri ruokalajeilla on omia juhlapäiviä (kuten esim. korvapuustipäivä, piirakkapäivä jne) mutta, että myös monella merkkihenkilöllä on oma leivoksensa. Monet leivokset saattavat kuitenkin olla vähän työläitä. Tai perusresepti on sellainen, joka ei sovellu ihan kaikille ruokavaliolle. Alta löydät sekä normaalin, että vegaani version ihanasta tortusta!
Kuten perinteiset Runebergintortut, sellaiset joita Fredrika leipoi Jannelle (kutsumanimi Johan Ludvigille) ovat jonkun verran erilaiset, eihän silloin 1800-luvun puolessavälissä ollut mitään vegaanisia hömpötyksiä. Uskon kuitenkin, että Fredrika on enemmän kuin onnellinen, että perinteet jatkuvat ja hänen tortuista tehdään mitä ihmeellisimpiä muunnoksia!

Tein nämä donitsivuolla, jotta saan enemmän tilaa hillolle 😉 Tiesitkö, että Runebergintortulle on myös oma vuoka?

PERINTEISET RUNEBERGINTORTUT

Tarvitset:

100 g voita
1 dl ruokosokeria
2 kanamunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl pipareita murskattuna
0,5 dl korppujauhoja
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus kardemummaa
0,5 dl kermaa

vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 tl vettä
3 rkl Amarettoa

Kuumenna uuni 200° C. Aloita vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita erillisessä astiassa vehnäjauhot, mantelijauhot, korppujauhot, murskatut piparit ja leivinjauhe. Sekoita kuiva-aineet taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
Voitele donitsipelti tai torttuvuoat. Lusikoi taikina 2/3 vuoan tilavuudesta. Kypsennä uunissa n. 20 minuuttia. Tarkista tortun kypsyys puutikulla.
Jäähdytä tortut vuoassa, kumoa tortut ritilän päälle ja sivele Amarettolla tai omenamehulla. Lusikoi tortun keskelle vadelmahilloa ja koristele tomusokerikuorrutteella.
Tomusokerikuorrute: sekoita tomusokeri ja vesi keskenään. Pursota hillon ympärille.

VEGAANISET RUNEBERGINTORTUT

Tarvitset:

100 g vegaanista voita tai 1,5 dl rypsiöljyä
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl omenasosetta
0,5 tl karvasmanteliaromia (ei välttämätön)
0,5 dl kaurakermaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 tl vettä
3 rkl Amarettoa

Kuumenna uuni 190° C. Aloita vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja sokeri, jos käytät öljyä, hyppää tämän vaiheen yli.Sekoita vaahdotettuun voi-sokeri seokseen tai öljyyn, omenasosetta, karvasmanteliaromia ja kaurakermaa.Sekoita erillisessä astiassa vehnäjauhot, mantelijauhot, korppujauhot, piparkakkumauste, leivinjauhe ja suolaa. Lisää kuiva-aineet taikinaan, sekoita.
Voitele tai öljyä donitsipelti tai torttuvuoat. Lusikoi taikina syvennyksiin, niin että ne peittyvät täysin.Kypsennä uunissa n.20-25 minuuttia. Tarkista tortun kypsyys puutikulla.
Jäähdytä tortut vuoassa, kumoa tortut ritilän päälle ja sivele Amarettolla tai omenamehulla. Lusikoi tortun keskelle vadelmahilloa ja koristele tomusokerikuorrutteella.
Tomusokerikuorrute: sekoita tomusokeri ja vesi keskenään. Pursota hillon ympärille.

Herkullista Runebergin päivää!

Abbracci,

Kirjoittaja Cristina Moborg on italialais-suomalainen foodisti, HEIROLin toinen yrittäjä, sekä neljän aikuisen lapsen äiti. Ruoanlaitto on Cristinalle intohimo ja tapa osoittaa pohjatonta rakkautta läheisille. Taiteellisen Cristinan luovuus näkyy myös ruoanlaitossa – lopputulos on kaunis vaikka matka on välillä hieman sotkuinen. Seuraa Cristinan keittiömatkaa Instagram


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp